Vandaag iets langer geslapen dan anders (zie vorige post), niet dat het zo laat was hoor, het was amper 10u toen mijn oogjes niet meer dicht wilden. In de ochtend nog boodschappen gedaan voor het weekend, beetje gezond doen ook: appels gekocht (twee appels = 0,68€ (1,99€/kg)). Omdat ik toch om 13u aan de ingang van school moest staan, besloten om ‘s middags in school te eten, het was vis in een korstje met patat en brocolli.

GLOBE = de studentenverening van alle environmental engineers die studeren aan TAMK.

Om 13u zag ik in de verte enkele environmental engineer studenten afkomen, een goed teken!
Eventjes later vertrokken we met slechts een 6 tal personen naar Kauppi recreational area (een groot bos waar je momenteel kan langlaufen, er was ook een wedstrijd aan de gang op het moment dat wij met de slee aan het spelen waren).

Nadat het spelen met de slee afgelopen was, zetten we onze weg verder naar een publieke sauna langs het meer (Kauppi sauna). De sauna wordt verwarmd met een houtvuur en daarboven natuurlijk veel steentjes, want als het “te koud” wordt in de sauna wordt er een “beetje” water op de stenen gegooid en warmt de sauna een “beetje” op!! Ik ben verrast dat ik daar toch nog redelijk tegenkon, op sommige momenten was het wel te warm en moest ik mij gewonnen geven en de sauna verlaten. Je komt dan in een tussenkamertje terrecht (tussen de sauna en buiten), hier kan je eventjes uitrusten vooraleer je de grote stap waagt om in het meer een duikje te gaan nemen. Tijdens de afdaling van de trap naar het meer denkend, wat ga ik nu doen! De eerste voet in het meer (ah da valt nog mee), dan iets stouter en ga je gezwind het meer in (HEEL KOUD). Het nadeel is dat je verplicht bent van een eindje te zwemmen, want je moet langs de andere kant van de trap eruit. De man die voor mij zwom, zwom toch iets te traag naar mijn goesting op dat moment. Na de “verfrissende” zwempartij terug eventjes zitten in de tussenkamer en dan terug de sauna in. Het zwemmen heb ik dan nog 1 maal gedaan, maar wel nog een paar keer in en uit de sauna geweest en dan gewoon buiten gaan staan (wonderbaarlijk hoe je geen koud hebt als je in je zwemshort buiten staat als het aan het vriezen is! het was ongeveer -1°C). Uitindelijk ben je wel gelukkig en voel je je goed! Weer een ervaring rijker, als je weet dat het voor sommige Finse klasgenoten ook de eerste keer was dat ze dit hebben gedaan, kan ik mij toch al voor een deel een Fin noemen.

Na de sauna, was bijna tijd om te eten en de keuze was vrij vlug gemaakt: Pizza. Het was een goede pizzeria met veel keus, ongveer 20 pasta schotels en een 100 tal verschillende pizza’s. In Finland hebben ze toch ook goede gewoontes: het voorgerecht en koffie zit in de prijs van de pizza en je kreeg er 10% korting met de studentenkaart. Niet dat het voorgerecht zo heel veel voorsteld maar je krijgt het toch, het voorgerecht is dus keuze uit verschillende koude groentjes met vinaigrette en brood (om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te raken waarschijnlijk :wink_ee:. De pizza was trouwens voortreffelijk. Er stond wel een uitdaging op de kaart: extra hot pizza, at customers risk!!, maar die heb ik niet aangegaan, ik heb voor de normale pikante pizza geopteerd.

Bij het eten vernomen dat een vriend van mij namelijk Piet die hier twee jaar geleden zat, bevriend was met mijn medegezellen in de pizzeria. Zo hadden we meteen nog iets om over te praten. Zo ook vernomen dat er een groep speelde die avond, die je qua genre kan vergelijken met Deus werd mij verteld. Ze kenden Deus via Piet.

Na het eten vertrokken we naar de afgesproken plaats, het appartementje van iemand uit de klas, waar we dan nog verder gepraat hebben. Ook de moeilijke thema’s werden niet overgeslagen, het milieu en of dat het beter is om aardappelen te eten dan rijst, omdat rijst van zoveel verder moet komen. Het is wel interresant om te realiseren hoeveel je wel je voeten niet veegt aan het idee om goed te doen voor het milieu, de oppoffering hangt van persoon tot persoon af welliswaar. Ik zou men rijst toch niet laten hiervoor.

Toen het bijna 10u werd, vertrokken we met de mensen die pizza gegeten hadden naar het optreden (de rest was er niet zo in geïnterreseerd). Het voorprogramma vond ik heel goed, al hebben we maar kunnen genieten van 2 nummers. Dan de hoofdact begon met enkele rustigere nummers en dan iets meer rockend en ik moet zeggen het genre kon je inderdaad wel vergelijken met Deus, maar het was Deus niet (jammergenoeg!). Na het optreden ben ik onmiddelijk vertrokken naar mijn kamper, daar ik de avond voordien ook al niet vroeg in men bed zat, nog juist de bus van 1u10 kunnen nemen en zo zat ik om 1u45 in mijn bed. :sleep_tb:

klik hier voor Jeroen in actie (kan wel eventjes duren voor het er is!!)

convert this post to pdf.