Dag 1

We vertrokken met de bus vanaf de school om 13u30, na ongeveer een kleine twee uur rijden bereikten we het nationaal park “Seitseminen National park”. Een totaal afgelegen plaats die twee huisje herbergde en een toilet. Het ene huis was het hoofdhuis, met keuken eetplaats en twee slaapzalen. Het tweede huis bestond uit een slaapzaal en de sauna. Nergens was er elektriciteit nog lopend water. Het water kwam uit een waterpomp, wel drinkbaar en lekker! Voor licht zorgden dan de kaarsen en het vuur die we stookten. De verschillende vertrekken werden ook via een houtvuur verwarmd, alsook het fornuis. Ook werd een tent opgeslagen, die verwarmd werd met een houtkachel (later meer). Toen we aankwamen werden we onderverdeeld in verschillende groepen die dan telkens instonden voor een taak tijdens het weekend, ik zat in de sauna groep, dit hield in dat we op tijd vuur moesten maken in de sauna zodat het warm was ‘s avonds.

Onmiddelijk toen we aankwamen hebben we buiten een vuurtje gestookt zodat we gezellig buiten konden zitten rond het vuur. Later op de avond was het ook sauna tijd, eerst de meisjes en dan de jongens. Het was terug een beetje op zijn Fins, maar in plaats van in een meer te gaan zwemmen, was het nu gewoon in de sneeuw gaan liggen (minder aangenaam dan het meer als je het mij vraagt, maar terug een wonderlijke ervaring).

Het slapen de eerste nacht. Ik als een goede scout zijnde heb geopteerd om in de tent te slapen, met ongeveer -5°C als nacht temperatuur zou het je moeten afschrikken. Maar een pluspunt is dat de tent verwarmd wordt met een houtvuur. Er moet dus iedere minuut iemand wakker zijn om te waken over het vuur, de vuurwacht genaamd. We sliepen met een tiental mensen in de tent en namen elk een uur van de vuurwacht voor onze rekening. Ik had vuurwacht van 6u tot 7u. Als je weet dat ik om 4u maar kon slapen, enkele dronken Polen en Finnen maakten beetje veel kabaal, heb ik dus 2u geslapen om dan een uurtje vuurwacht te hebben en dan nog 1u kunnen slapen voor ik ben opgestaan. Het was dus een korte nacht, maar wel een goede ervaring. Enkel in de ochtend begon het koud te worden, ik denk dat degene die toen vuurwacht had niet genoeg hout durfde in de kachel te steken. Je moest inderdaad wel opletten dat de kachel niet te warm werd, anders werd het ook te warm in de tent alsook kon de schouw dan te warm worden, wat dan gevaarlijk was voor de tent. Een korte nachtrust maar een prachtige ervaring.

‘s Avonds hebben we ook worstjes geroosterd aan het vuur, lekker :clap_tb:

Het toilet was uiteraard gewoon een gat in een plank, waar je na gebruik houtschaafsel moest instrooien.

Dag 2

Na de korte nacht voeld ik mij toch goed. Iemand om hulp gevraagd om mijn haar te kunnen wassen aan die pomp ( die uiteraard gewoon buiten staat, daarenboven was het ook aan het sneeuwen). Lekker fris water die stroomde over mijn hoofd, ik kon wel iets leukers bedenken op dat moment, maar even op de tanden bijten en het was over. Meteen was er ook al terug een vuurtje aanwezig die zorgde voor warmte en een mooi uitzicht.Wat hebben we nog gedaan die ochtend, een wandeling gemaakt door het bos, over het meer, over de heuvel en terug naar beneden, het was terug een mooie omgeving, die in de zomer gewoon prachtig moet zijn.

In de namiddag hebben ween checkpoint spelleke gespeeld met een 5 tal posten
1e post: een laars zover mogelijk werpen, maar er werd ook gelet op stijl en op de kreten die gebruikt werden
2e post: slee en ski estaffete, iemand werd geblinddoekt en moest dan een tweede persoon in de slee voorttrekken die zei welke kant moest uitgegaan worden. Twee andere personen kregen aan hun buitenste voeten een ski aangebonden en hun binnenste benen en armen werden aan elkaar gebonden, hier was de tijd natuurlijk belangrijk. Om meer punten te kunnen verdienen mochten we ook een persoon door een tunnel in de sneeuw trekken.
3e post: zo snel mogelijk water laten koken met houtvuur, voor een scout geen probleem
4e post: de slang, je maakt een slang met je groep de laatste is de enige die geen blinddoek omheeft, die via schouder klopjes aangeeft waar de eerste persoon naartoe moet en de andere volgen dan.
5e post: elkaar zo creatief mogelijk rond de tent dragen, wel heel goed gelukt in onze groep

‘s Avonds was het terug aan het vuur zitten en babbelen met andere Erasmus studenten. Ook werdern twee lekkere zalmen bereid aan het vuur, op een Finse manier, met houtspijkers. Ingewreven met zout gewoon naast het vuur geplaatst, wat een heerlijk resultaat heeft. Ook hebben we nog een spelletje gespeeld op zen spaans, in een grote cirkel: ariba was doorgeven aan de volgende persoon, caramba was van richting veranderen, tequila was iemand anders aanduiden

Dag 3

vooral opkuisen en terug naar huis vertrekken.

Foto’s

convert this post to pdf.